Varför ska man kitta om gamla fönster?

Har du köpt ett gammalt fint hus? Det är en underbar känsla att flytta in i ett hus som funnits med ett tag och har en historia. Men gamla byggnader kräver ofta en hel del renovering på utsidan för att orka stå emot väder och vind – speciellt på västkusten. Fönstren har ofta sett bättre dagar och vi föreslår att du börjar där! Hör av dig till oss på familjeföretaget Göteborgs Fönsterrenovering om du är osäker på vad som behövs göras, på just ditt hus. Vi har jobbat med fönster i 53 år och har erfarna och duktiga hantverkare som kan sin sak!   

Varför behöver fönstren kittas om?

Om du bor i Göteborg och västra Sverige vet du att vi har mycket väder. Lågtrycken ligger ständigt på från Nordsjön och sätter sina spår. Det skapas fukt och när vädret sedan snabbt växlar till torrt och varmt frestar det på träet runt glasen. Om man inte gör någonting åt det kan fukt sprida sig och tränga in i själva fönsterbågen och då måste man kanske byta hela fönstret. Men du kan redan nu göra något för att förhindra detta och förlänga livslängden på dina fönster – du kan se till att de kittas om! 

 

Kan jag göra jobbet själv?

Kittet bildar ett skydd mellan själva fönsterglaset och träbågen och håller fukten borta, även i hörn och kanter. När man börjar arbeta med ett fönster krävs det dock att man vet vad man gör. Det kan se enkelt ut – skrapa lite här, kitta lite där och sedan måla över alltihop. Eller?

Det är inte fullt så enkelt. Om du vill att renoveringen ska hålla ett tag och inte behöver göras om snart igen är det bäst att anlita proffsen. Hos Göteborgs Fönsterrenovering är vi experter på att renovera – och även tillverka – fönster. Vi har 8 specialutbildade hantverkare av olika slag som alla jobbar mycket grundligt, för bästa resultat. 

Vi börjar med ett noggrant förarbete: Vi tar bort gammalt, krackelerat kitt och gammal färg. Ibland har kanske fåglarna hunnit före och hackat bort det mesta av kittet. Vi byter ut dåliga delar av fönstret om det behövs. Sedan rengör vi fönstret med målartvätt. Innan vi slipar och oljar träet måste allt först ha torkat ordentligt. Men arbetet är inte klart än! Nu är det dags för grundfärgen, som också den måste få tid att torka. Man måste ha tålamod i fönsterbranschen – men grundlighet vinner i längden! Först nu är det dags för det nya kittet – som också måste få torka, innan fönsterbågarna målas i den slutliga färgnyansen.  

 

Låt oss ta hand om underhållet av dina fönster

Nu när du har sett till att få fönstren omkittade har du givit dem ett längre liv och kan njuta av en bättre inomhusmiljö under både vinter- och sommartid. Fönstren kommer att bli tätare och spara energi samtidigt som du reducerar buller och drag. 

Tänk på att kitt tyvärr inte håller för alltid. Därför är det en bra idé att anlita oss på Göteborgs Fönsterrenovering för att underhålla till dina fönster i fortsättningen. Vi kan skriva ett avtal där vi regelbundet ser efter dina fönster – så slipper du tänka på det.

 

Vi både renoverar och nytillverkar fönster

Och skulle du i stället bestämma dig för att helt byta ut fönstren hjälper vi dig med det också. I vår verkstad i Sävedalen specialtillverkar våra duktiga snickare fönster som passar den stil just du vill ha. Med hjälp av vårt stora kontaktnät kan vi dessutom fixa till ovanliga fönsterdetaljer om det skulle behövas. Vi kan även erbjuda dig fönster från kända märken som VELFAC-fönster, RM-fönster och ERA-fönster.

För dig i Göteborg och västra Sverige finns vi nära dig – och vi håller dig informerad och är med dig hela vägen, tills du är nöjd. Ingenting ska komma som en överraskning för dig som kund. Hör av dig till oss på Göteborgs Fönsterrenovering för en offert eller för att prata fönster!